Zaman Yönetimi
- 2beyazyaka
- 5 Mar 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Mar 2022
Hepimizin eşit olduğu bir konu var, o da bir günde sahip olduğumuz 1440 dakika. Gencinden yaşlısına, yoksulundan en zenginine kadar hepimiz bir günde aynı zamana sahibiz ve ne yaparsak yapalım, ertesi güne saniye dahi artıramıyoruz. Gece yarısı hepsi sıfırlanıyor ve elimizde yeniden 24 saat kalıyor. Peki siz doğru zaman yönetimi yapabiliyor musunuz?
Zamanınızı Doğru Kullanıyor musunuz?

Hiç şu cümleleri kurduğunuz oluyor mu?
-Gün bitti, işler yine bitmedi.
-Yapacaklarım yine yetişmedi.
-Her gün fazla mesaiye kalıyorum yoksa yetiştirmem imkansız.
-Gün nasıl geçti anlamadım.
-Zamanım yok.
-Değil kitap okumak, başımı kaşımaya vaktim yok.
En az birine evet dediyseniz iyi bir haberim var, doğru zaman yönetimi ile bunu değiştirebilirsiniz. Peki nasıl?
Zaman Yönetimi İçin Tüyolar
1-) Önceliklerinizi belirleyin.
Hayatınızın bu döneminde önceliğiniz nedir? İşiniz, okulunuz, aileniz vb. önceliklerinizi belirleyin ve ardından önceliklerinizi önem sırasına göre dizin.

2-)Yapacaklarınızı planlayın ve ajandanıza yazın.
Yapmanız gerekenleri madde madde yazın ve öncelik sıranıza göre dizin. Acil ve en önemlileri ilk sıraya alın. Ajandanız klasik basılı bir defter de olabilir, bir uygulama veya en basitinden google takvimi kullanabilirsiniz. Yaptığınız her işin ardından ajandanızda bu konuya bir tik atın. Tamamladığınız bir işle ilgili kendinizi onaylamanız motivasyonunuzu da artıracak. Ajanda kullanma alışkanlığı edinmeniz etkin zaman yönetimi için çok önemlidir.
3-)Odaklı bir şekilde çalışın.
Çalışırken bölünmemek çok önemli. İş saatinizde dikkatinizi dağıtabilecek bildirim seslerini ve diğer tüm dikkat dağıtıcıları sessize alın. Pomodoro tekniğini uygulayabilirsiniz. Bu tekniği daha önce duymadıysanız buraya tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.
4-)Enerji saatlerinizi keşfedin.
Herkesin daha verimli çalışabildiği saatler birbirinden farklıdır. Örneğin bazı kişilerin zihni sabah erkenden tıkır tıkır işlerken, bazıları gece geç saatte daha kolay odaklanabilir. Bu nedenle kendi enerji saatinizi bulun ve bu süreyi en etkin şekilde değerlendirin.

5-)Hayır demeyi öğrenin.
Sınırlarınız olsun. İşinizi aksatacak durumlarda "hayır" demeyi öğrenin. Bu yazması kolay, bazıları için uygulaması zordur. Çünkü bizden istenen herşeye evet demeye alışmışsak, bunun altında "iyiliksever" olmamızdan daha derin bir konu olabilir.
Kabul görmek, sevilmek, dışlanmamak gibi fark etttiğimiz ya da etmediğimiz motivasyonlarımız olabilir. Etkin zaman yönetimi için bu herşeye evet diyen halimizin "alkışlanmaya ihtiyaç duyma" alışkanlığını da değiştirmemiz gerekiyor. İnsanlara nezaketle hayır diyebilirsiniz. Sizden istenen birşey gerçekten de iş tanımınızda veya sorumluluğunuzda değilse, karşınızdakini kırmadan kendi sınırınızı çizmeyi öğrenin. İlk birkaç deneme zorlayabilirsiniz ancak sonra "hayır" en sevdiğiniz kelimeye dönüşebilir :)
Umarım zaman yönetimi hakkındaki bu tüyolar sizin için faydalı olmuştur. Bu içeriği hazırlarken Fonksiyonel Beslenme Akademisi Halkla İlişkiler Uzmanı Gamze Çakmak'ın paylaştığı ses kayıtlarından ilham aldım. Faydalı olması dileğimle...
Sedef Özcan
Comments